Boş Bilen Kadın der ki: Sevin ve Sevilin!

5.5.14

Hikayenin Aslı: La Fonten

La Fonten ya da dünyaca bilinen adıyla "Jean de La Fontaine" muhteşem bir masalcıdır. Aslında masaldan daha fazlasını anlatmak istemiş ama tabi "karşında kiminle konuşuyorsan o kadar anlaşılırsın" hesabı biz onu masal bildik.

La Fontenin masallarının ilham kaynağını kimse bilmez canlarım. Ama ben sizin için araştırdım, 1600 lü yıllara döndüm, o dönemdeki eserleri fellik fellik taradım ve anladım. La Fonten tabi ki sadece masal anlatmıyordu, satır aralarını okuduğunuzda sizde şaşıracaksınız!

Adamcağız o kadar dolmuştu ki 238 tane masalla içinden ne geçiyorsa anlatmış, ama döt korkusundan olsa gerek hepsini hayvanlı mayvanlı masalların içine saklamış.

Örneğin karga ve tilki hikayesine bakalım. Karga müstakbel kaynanasını temsil etmektedir. Peynir La Fonten'in gönül koyduğu tazeciktir. Kaynana kızını ne idüğü belirsiz hayvanlarla konuşan bu adama haliyle vermek istememiş, yüksek bir dala çıkıp peyniri saklamıştır. Kızı ne hoşsa, anası o derece cadıdır. Sesi yüksek, emreder ve korkutucudur. La Fonten burada sinsilik ve kurnazlıkla yaklaştığından olsa gerek, kendisini tilki sanmaktadır. Kaynanaya methiyeler düzerek kızını çalmayı başarmıştır.

Şimdi siz böyle bir olay yaşayın da bunu açık açık yazın değil mi canlarım, ne mümkün! O kaynana gelir gözünüzü oyar vallahi!

La Fonten'i de sevgiyle andıktan sonra ünlü bir Türk şarkıcımızın, anlamlı bir şarkısıyla La Fonteni ne derece hoş andığını da hatırlatmak isterim:

Ne demiş sevgili Murat Dalkılıç "Nasıl bir ses tonun var / Ne söylesen masal gelir La Fontaine'den"...


La Fonten Murat Dalkılıç Yeni Klip paylaşan: SenUnutma

No comments:

Post a Comment